Hagelswag

Vivien Waszink

Nieuw soort hagelslag met minder suiker en meer cacao die de internationale markt zou moeten gaan veroveren. De Amsterdamse ondernemers Robbert Vos en Lennart de Jong willen hagelslag naar New York brengen, en, als dat een beetje lukt, het typisch Nederlandse broodbeleg daarna ook in andere landen gaan promoten. Hagelslag moest dan wel een andere, wat internationalere naam hebben: dat werd dus Hagelswag (spreek uit 'heegelswek', met een Engels uitgesproken g). Hagelswag wordt nu nog vooral als naam gebruikt en het is een mixwoord van hagelslag en swag. Swag wordt vooral in jongerentaal gebruikt en betekent zoiets als 'stoer; met een stoere uitstraling', of, als zelfstandig naamwoord 'stoerheid'. Hagelswag klinkt niet alleen anders, het smaakt ook anders en ziet er iets anders uit: het bevat minder suiker maar juist meer cacao, en het zit niet in een pak, maar in een fles. Een fles Hagelswag kost 20 euro. Het woord hagelslag zelf bestaat al heel lang; waar dat woord precies vandaan komt kun je lezen in het boekje Waar komt hagelslag vandaan?

hagelswag

Foto: Twitter

Bron: www.parool.nl

​20/2016​